Assalammualaikum...
Hari minggu ni,para ibu pasti berfikir fikir kan hendak masak apa tok berbuka puasa ni... tggl beberapa hari saje lagi nak raye.. pasti kering idea, maklumlah excited pulak mencari idea tok membuat kuih raye :)..
Oleh itu,Mama taqin bercadang hendak mencuba resepi ini, ala resepi mudah je..boleh la,para ibu mencuba juga..nak tau bagaimana membuatnye..jom ,
Bahan bahan
500g daging salai-dipotong nipis
300ml santan kelapa
1 cawan air
1 sudu besar serbuk kunyit
100g cili padi-dikisar halus
1 helai daun kunyit
2 batang serai-diketuk
1 biji mangga muda-dihiris 6
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Cara Membuatnya
1.Masukkan cili padi bersama serbuk kunyit, serai serta 1 cawan air ke dalam periuk.
2.Biarkan mendidih sebelum dimasukkan mangga muda dan santan pekat.
3.Kacau seketika. Masukkan pula daging salai, daun kunyit yang telah disiat, garam dan serbuk perasa.
4.Kacau sehingga kuah menjadi pekat.
5.Hidangkan bersama nasi putih