dropdown menu!

Sunday, July 12, 2015

Daging Salai Masak Cili Padi

Assalammualaikum...

Hari minggu ni,para ibu pasti berfikir fikir kan hendak masak apa tok berbuka puasa ni... tggl beberapa hari saje lagi nak raye.. pasti kering idea, maklumlah excited pulak mencari idea tok membuat kuih raye :)..

Oleh itu,Mama taqin bercadang hendak mencuba resepi ini, ala resepi mudah je..boleh la,para ibu mencuba juga..nak tau bagaimana membuatnye..jom ,

Bahan bahan

500g daging salai-dipotong nipis

300ml santan kelapa

1 cawan air 

1 sudu besar serbuk kunyit

100g cili padi-dikisar halus

1 helai daun kunyit

2 batang serai-diketuk

1 biji mangga muda-dihiris 6

Garam dan serbuk perasa secukupnya

Cara Membuatnya

1.Masukkan cili padi bersama serbuk kunyit, serai serta 1 cawan air ke dalam periuk.

2.Biarkan mendidih sebelum dimasukkan mangga muda dan santan pekat.

3.Kacau seketika. Masukkan pula daging salai, daun kunyit yang telah disiat, garam dan serbuk perasa.

4.Kacau sehingga kuah menjadi pekat.

5.Hidangkan bersama nasi putih